Prosze o pomoc!!!!
mistrzunio17: oblicz odchylenie standardowe zestawu liczb:1,2,2,3,3,4,5,7,7,8.
8 kwi 21:14
8 kwi 21:21
mistrzunio17: nie wychodzi mi to



:(
8 kwi 21:25
8 kwi 21:31
8 kwi 21:54
mistrzunio17: Kurcze na prawdę mi nie chce wyjść próbowałam już próbowałam ale cały czas źle mi wychodzi a
bardzo mi na tym zależy

!
8 kwi 21:59
kamila:

najpierw liczymy średnią arytmetyczną:
| | 1 + 2 + 2 + 3 + 3 + 4 + 5 + 7+ 7+ 8 | | 42 | |
a= |
| = |
| = 4,2 |
| | 10 | | 10 | |
teraz wariancję:
σ
2= ≈4,39
i w końcu odchylenie standardowe:
σ=
√σ2=
√4,39
sprawdź czy dobrze wykonałam działania, jeśli tak to jest wszystko ok
8 kwi 22:32
kamila: a zapomniałam

wariancję liczymy w ten sposób:
| | ( 1 − 4,2 )2 + ( 2 − 4,2)2+ ( 2 − 4,2)2+ ( 3 −4,2)2+ ( 3 − 4,2)2+ ( 4 − 4,2)2 | |
σ2= |
| + |
| | 6 | |
| | ( 5 − 4,2)2+ ( 7 − 4,2)2+ ( 7 − 4,2)2 + ( 8 − 4,2)2 | |
|
| ≈4,39 |
| | 4 | |
8 kwi 22:38
maja: (1−3,4)2
30 gru 17:06