wielomiany
michelos: 1. Rozłóż na czynniki:
a) x3 − 64
b) 16x3 − 8x2 + x
2. Rozłóż:
x4 − 40x2 + 144 = 0
3. Dla jakiej wartości parametru k wykres f. liniowej f(x) = k3x − k2x + 5
jest prostopadły do prostej y= 13x − 17
8 kwi 21:12
michelos: proszę o pomoc
8 kwi 21:50
michelos: Czy ktoś może mi pomóc
8 kwi 22:52
Godzio: a)
x3 − 64 = x3 − 43
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab +b2)
b)
x(16x2 − 8x + 1) => wzór skróconego mn. w nawiasie pomyśl
2.
x4 − 40x2 + 144 = 0 ( podstaw sobie x2 = t, t>0 i licz delte )
(x2 − 4)(x2 − 36) = 0
(x−2)(x+2)(x−6)(x+6) = 0
8 kwi 23:01
Godzio: 3.
f(x) = x(k
3 − k
2) + 5
a
1 = k
3 − k
2
a
1 * a
2 = −1
dokonćz
8 kwi 23:03
michelos: :xD no w sumie nie widziałem tego z tym zadaniu 1b) dziękuję
8 kwi 23:06