nierówność
Pomóżcie: Rozwiąż nierówność : (3x − 1)2 − 4(2 − x)2 > 0
8 kwi 21:10
walet:
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
8 kwi 21:16
michelos: ze wzoru skróconego mnożenia:
a
2 − 2ab +b
2 czyli:
9x
2 − 6x + 1 − 4(4 − 4x + x
2) > 0
5x
2 + 10x − 15> 0
I z tego możesz delte wyliczyć tylko nie wiem czy musisz. A jak coś źle zrobiłem to proszę mnie
poprawić ale napewno jest dobrze

8 kwi 21:19
michelos: Walet a co Ci to da ten wzór

Że tak się zapytam
8 kwi 21:20
:) (: dziekuję za pomoc
8 kwi 21:27
Jack: Walet chciał to zrobić prościej

(3x−1)
2−[2(2−x)]
2>0
(3x−1−2(2−x))*(3x−1+2(2−x))>0
(5x−5)(x+3)>0
5(x−1)(x+3)>0
Bez delty i tym podobnych pierdół
8 kwi 21:31
michelos: no w sumie ma racje

ok dzięki
8 kwi 21:33
walet:
że tak Ci odpowiem − nie potrzeba liczyć żadnej delty
a = 3x − 1
b = 2(2 − x)
((3x − 1) − 2(2 − x)) ((3x − 1) + 2(2 − x)) > 0
(3x − 1 − 4 + 2x)(3x − 1 + 4 − 2x) > 0
(5x − 5)(x + 3) > 0
5(x − 1)(x + 3) > 0
x < −3 lub x > 1
8 kwi 21:33
Jack: sorry za uprzedzenie Twojej odpowiedzi... myślałem że nie odpiszesz a pomysł był przedni
8 kwi 21:34
walet:
Widzę w Tobie Jack bratnią duszę, też walczę ze szkolnymi pierdołami.
8 kwi 21:36
Jack: Miło to słyszeć, pozdrawiam!
8 kwi 21:42