matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność
Pomóżcie:
Rozwiąż nierówność: −x
2
+ 10x − 25 ≤ 0
8 kwi 21:08
XYZ:
Δ=10
2
− 4 * (−1) * (−25) = 100 − 100 = 0 x
1
=
−b
2a
x
1
=
−10
12
= 5 Parabola ma ramiona w dół. odp x ∊ R
8 kwi 21:14