Pomocy
basss2: miejscem zerowym funkcji y=(√5 − √2)(√3−x) jest −
8 kwi 20:41
walet:
wzór funkcji = 0
8 kwi 20:42
basss2: dlaczego zero

? o co chodzi ja chem wynik jakie jest to miejsce
8 kwi 20:45
Jack: przyrównaj do zera i zastanów się kiedy ten nawias Ci się wyzeruje (tzn co musisz pod x
podstawić)
8 kwi 20:46
basss2: ja jestem noga z matmy a jutro mam zaliczenie

wiec pomoznie nie rzozumiem tego tupu zadań

POMOCY
8 kwi 20:47
Tomek.Noah: pomoge
8 kwi 20:48
basss2: jak mi pomozesz ?
8 kwi 20:49
Tomek.Noah: aby wyznaczyc miejsca zerowe to muisz znalesc takie argumenty ( x) dla ktory funkcja (f(x) lub
"y") jest rowna 0 miejsce zerowe to nic innego jak y=0 a wiec
y=(√5−√2)(√3−x)
i pytam kiedy y=0?
(√5−√2)(√3−x)=0 | (√5−√2) osiaga jkonkretna wartosc kotra mozemy szybko ustalic
wiec podzilmu obustronnie
mamy
√3−x=0 => x=√3
8 kwi 20:57
basss2: aahaa a tam na forum pisałem jeszcze jedno zadanie o tym samym Loginie pomozesz mi jeszcze przy
nim
8 kwi 21:02
Tomek.Noah: napisz jak brzmialo
8 kwi 21:03
basss2: : wyznacz a wiedzac ze proaste sa y=(a+3)x−4 i y=(5−a)x+1 sa równoległe y=ax+1\2
i 7x−2 sa prostopadłe
8 kwi 21:04
basss2: i jeszcze takei funkcja F(x)=−12x−3 przyjmuje wartosc <9> dla argumentu

?
8 kwi 21:07
Tomek.Noah: argumenty to sa x a wartosci y i masz pytanie jakie argumnety funkcja osognie
wartosc 9
zatem y=−12x−3
y=9
9=−12x−3
12=−12x
x=−1
Odp
F−cja f(x) osiagnie wartosc 9 lda argumentu rownemu −1
8 kwi 21:12
Tomek.Noah: poprawka .. i masz pytanie Dla jakiego argumentu funkcja f(x) osiagnie warosc rowna
9
8 kwi 21:14
basss2: no przyjmuje wartosc
8 kwi 21:15
basss2: a jeszcze takie
funkcja f(x) −5x+1
dla argumentu <−3> przyjmuje wartosc
8 kwi 21:16
Tomek.Noah: no to zrob juz sam tak jak opisalem wyzej
8 kwi 21:19
Tomek.Noah: tylko ze tu masz dteraz argumnety czyli x
8 kwi 21:20
basss2: zatem x= −3
1= 5x(−3)
x = −16
tak czy cos zle
8 kwi 21:22
basss2: teraz cos takeigo wyznacz miejsce zerowe funkcji orasz punkt przeciecia z osia oY
y= − <dwie trzecie> +5 mz= 7 i jedna druga a z osia Oy ile
8 kwi 21:24
Tomek.Noah: no to patrz Mz
x=
152
punkt z osia OY
patrz Mz zerwe bylo wtedy gdy prosta przecinala os OX bo jak prosta przecina osa OX to w tym
miesjcu ma x=x a y=0 a gdy prosta przecina os OY jest na odwrot x=0 y=y zatem
y=5
zatem prosta przecina os OY w punkcie (0,5)
8 kwi 23:09