liczba pi
Damian18: Wiedząc że liczba pi jest liczbą niewymierną, wykaż że liczba 2pi −1 też jest liczbą
niewymierną.
8 kwi 20:35
Jack: iloczyn liczby niewymiernej i wymiernej (różnej od 0) jest niewymierny, różnica liczby
niewymiernej i wymiernej jest niewymierna (pewnie potrzebujesz dowodu tego...?)
8 kwi 20:42
Damian18: tak koniecznie..
8 kwi 20:43
Jack:
1) różnica liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierna.
p − liczba niewymierna
| | a | |
q= |
| (a,b ∊Z)− liczba wymierna
|
| | b | |
Niewprost. Niech p i q jak wyżej, lecz ich suma jest liczbą wymierną.
p − q =
cd, gdzie c,d ∊Z
| | c | | c+ qd | | c+abd | |
p= |
| +q= |
| = |
| (można dalej poprawić zeby wyszedł ładny ułamek...)
|
| | d | | d | | d | |
Zatem p udało się przedstawić jako ułamek (o wyrazach z Z), czyli p jest wymierne. Sprzeczność
z założeniem.
Czyli różnica liczby wymiernej i niewymiernej jest niewymierna.
(podobnie dla sumy)
2) iloczyn q*p jest niewymierny (o ile q≠0 − wymierna)
| | a | |
Niewprost. q= |
| (a,b ∊Z) − wymierna, p − niewymierna, lecz iloczyn wymierny.
|
| | b | |
Zatem p udało się przedstawić jako ułamek o wyrazach z Z. Czyli p jest wymierna. Sprzeczność z
założeniem.
Stąd p*q jest niewymierne ( o ile nie mnożymy go przez 0)
8 kwi 21:23
Jack: ...na końcu: (o ile q przez które mnożymy liczbę niewymierną ≠0).
8 kwi 21:25