Sprawdź czy punkty leżą na jednej prostej
Damian: Sprawdź czy punkty A=(2,5), B= (4,9), C= (46,93) leżą na jednej prostej?
8 kwi 20:16
8 kwi 20:31
filip: y=ax+b 5=2*2+b y=ax+b
5=2a+b −b=−1/*−1 93=2*46+1
9=4a+b/*(−1) b=1 93=93
5=2a+b odp.Punkty leża na jednej prostej
−9=−4a−b
−4=−2a
2a=4/;2
a=2
20 cze 19:53
Bogdan:
Wyznaczanie równania prostej jest zbędne, wystarczy oblicz dwa współczynniki kierunkowe,
| | 4 | | 88 | |
np. prostej AB i prostej AC: aAB = |
| = 2, aAC = |
| = 2 = aAB |
| | 2 | | 44 | |
a więc punkty są współliniowe
20 cze 20:31
Bogdan:
poprawiam chochlika: wystarczy obliczyć
20 cze 20:32
pigor: ..., lub np.
AB
→=
[2,4] i AC
→= [44,88]= 22
[2,4] − wektory
równoległe, więc 3 dane punkty są współliniowe . ...
21 cze 00:22
maniek: a ja tam wole narysować tylko muszę mieć durze kartki
25 kwi 18:19
maniek: duże* /\
25 kwi 18:20
Szczex: Sprawdź, czy punkty A(−1, 2), B(0.−1) i C(2, −7) leżą na jednej prostej.
24 kwi 14:48
123: błędne jest założenie Bogdana, mogą mieć te proste różne współczynniki b, lecz takie same "a"
co sugeruje nam że mogą leżeć na jednej prostej, lecz tak być nie musi.
24 kwi 21:43
123: no chyba że rozważysz 3 współczynniki kierunkowe, a nie tylko 2....
24 kwi 21:43
ite:
123 mówimy o sytuacji, gdy dwie proste mają równe współczynniki kierunkowe i przechodzą
przez ten sam punkt (chodzi o pkt A). Czy to mogą być dwie różne proste?
24 kwi 22:01
Mila:

A=(−1, 2), B=(0,−1) i C=(2, −7)
1) Prosta AB:
y=ax−1 i 2=a*(−1)−1
a=−3
(*) y=−3x−1
Sprawdzam, czy wsp. punktu C spełniają równanie (*)
−7=
? −3*2−1
−7=−7
punkty: A,B,C są współliniowe.
25 kwi 17:31