pozdrawiam
***kiełbasa***: 188. Dane są punkty A(4,5), B(−4,−1) i prosta k o równaniu x−3y−9=0
a) na prostej k znajdź punkt C jednakowo oddalowy od A i B.
| | 1 | |
moje rozw: IACI=IBCI gdzie C(xc, |
| xc−3) wydawało mi się szybkie i logiczne, ale nie |
| | 3 | |
dostaję w ten sposób poprawnej odpowiedzi... więc proszę o poprawne rozwiązanie.
cel: najkrótszy sposób
odp: (3,−2)
8 kwi 20:04
Jack:
x0 i y0 to punkty na prostej x−3y−9=0
√(x0−4)2+(y0−5)2=√(x0+4)2+(y0+1)2
podnieś obie strony do kwadratu, i podstaw za x wartość wyznaczoną z równania prostej k.
8 kwi 20:19
Eta:
C( x, 13x −3)
IACI= IBCI
( x−4)2+(13x−8)2= ( x+4)2 +( 13x−2)2
po redukcji:
20x= 60 => x= 3 to y= 3*13−3= −2
C(3,−2)
8 kwi 20:20