matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole i obwód tego trójkąta
joachim:
Różnica promienia okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt równoboczny wynosi 7
√
3
cm.
8 kwi 19:48
Tomek.Noah:
a
√
3
h=
2
2
2a
√
3
R=
h => R=
3
6
1
a
√
6
r=
h => r=
3
6
R−r=7
√
3
2a
√
3
−U{a
√
3
{6}=7
√
3
6
a
√
3
=7
√
3
6
a=42
a
2
√
3
P=
4
O=3a oblicz
8 kwi 20:01
joachim:
dzięki Tomek.
8 kwi 20:17