Oblicz sumę dodatnich wyrazów ciągu arytmetycznego
Łukasz: Oblicz sumę dodatnich wyrazów ciągu arytmetycznego:
39,8 , 39,4 , 39,0 , ....
8 kwi 19:47
Tomek.Noah: zauwaz ze dodatnie wyrazy to <39,8;0) wiec musisz policzc od39,8 do 0,4 bo r=−0,4 zatem przed
ostatnia liczba dodatnia to wlasnie 0,4 czyli bedzie to tak
8 kwi 19:51
Łukasz: Jak to przeliczam to coś nie bardzo mi wychodzi, wynik ma być 2000. Dałbyś rade to bardziej
rozpisać? Bo może ja robię jakiś błąd
8 kwi 20:01
Tomek.Noah: sry pomylilem sie
8 kwi 20:06
Tomek.Noah: zzaraz to oblicze
8 kwi 20:06
Łukasz: Dzięki
8 kwi 20:06
Tomek.Noah: mam
8 kwi 20:12
Łukasz: I gdzie był błąd ?
8 kwi 20:17
Tomek.Noah: a
[1}=39,8 a
2=39,4
wiemy z tego ze r=−0,4
zatem jak pomnozymy przez 10 mamy r=−4 tzn ze co 10 wyraz jest o 4 mniejszy a z tego wynika ze
co 20 wyraz o r=−8
zatem:
a
3=39,0
a
23=31,0
a
43=23,0
a
63=15.0
a
83=7
i teraz wrocmy co 10 wyraz mniejszy o r=−4
a
93=3
i z tego jezeli ta rzeczywista roznica czyli r=−0,4 mozn wylicz ostatnia dodatnia liczbe a
n
a
100=0,2 (dlaczego 100? bo jak a
93=3 to przy r=−0,4 a
94= 2,6 a
95=2,2 ...
a
100=0,2)
| | 39,8+0,2 | |
S100= |
| *100=2000 |
| | 2 | |
8 kwi 20:22
Łukasz: Ok wszystko się zgadza, wielki dzięki.
8 kwi 20:27