matematykaszkolna.pl
' martaa: przepraszam.! mam takie pyt. moze mi ktoś tutaj pomoc z chemii
8 kwi 19:34
Tomek.Noah: dawajta emotka moze bede wiedzial chociaz watpie
8 kwi 19:34
martaa: chodzi mi o wzory kreskowe i kropkowe w wiazaniach. o wytlumaczenie
8 kwi 19:35
Mateusz: rysunekTzn czego w tym nie rozumiesz podaj na przykłądzie będzie łatwiej ale zrobie 1 przykłąd moze wezmy np mam ustalic rodzaj wiązania i narysowac wzor elektronowy i kreskowy CCl4 a więc licze roznice elektroujemnosci ΔE = 0,5=> wiązanie kowalencyjne spolaryzowane. żeby narysowac wzor elektronowy to centralnie rysuje atom węgla a dookoła niego 4 atomy chloru kazdy z siedmioma elektronami walencyjnymi bo chlor lezy w 17 grupie na podstawie połozenia chloru w układzie okresowym stwierdzam ze kazdy z atomów chloru potrzebuje jednego elektronu aby miec 8 elektronów(oktet) a więc będzie korzystał z jednego elektronu pochodzącego od atomu węgla (4 elektrony walencyjne−14 grupa) powstaną zatem 4 wspolne pary elektronowe kazda między atomem węgla a jednym z 4−ech atomów chloru Będą one przesunięte w strone atomów chloru chloru jako pierwiastka bardziej elektroujemnego. czerwoną ramką zaznaczono uwspolnione pary elektronowe ktore tworzą wiązania zeby narysowac wzor kreskowy to trzeba wiedziec ze 2 elektrony tworzą jedną kreske tak więc narysowac to samo tylko zamiast kropek kreski
8 kwi 20:59