Błągam pomocy!!!
Krzysiek: Wyznacz dziedzinę funkcji F, jeśli:
a) F(x)= {x3 +x +7} {x4+x2−20}
b) F(x)= {x+2} {4x3−8X2−x+2}
c) F(x)= {x−3} {5x3−15x2−5x+15}
8 kwi 19:27
Krzysiek: Znaczy wszysztko to co jest w drugich nawiasach powinno być pod kreską ułamkową. Słabo
opanowałem pisanie znaków na tym forum. Sory
8 kwi 19:28
maria: x4 +x2−20≠0
t=x2
t2+t−20≠0
Δ=1−4*1*(−20)=81
t1≠−1+√812=4
t2≠−1−√812=−5
x2≠4 x≠2 i x≠−2
x2≠−5 dla każdego x
D=R/{−2; 2}
8 kwi 19:57
maria: 4x3−8x2−x+2≠0
4x2(x−2)−(x−2)≠0
(x−2)(4x2−1)≠0
x−2≠0 i 4x2−1≠0
x≠2 i 4x2≠1
x2≠14 x≠12 i x≠−12
D=R/{2;12;−12
8 kwi 20:06
maria: 5x3−15x2−5x+15≠0
5x2(x−3)−5(x−3)≠0
(x−3)(5x2−5)≠0
(x−3)≠0 i 5x2−5≠0
x≠3 i x2≠1
x≠1 i x≠−1
D=R/{−1;1;3}
8 kwi 20:12