parametr
pomóżcie proszę Jogi: 1) ustal dla jakich wartości parametru q nierówność −x2+qx−q−3≥0 ma tylko rozwiązania
dodatnie. 2)oblicz dla jakich wartości parametru m suma odwrotności rozwiązań równania
x2+2x−(m2+1)=0 jest największa.
3)Dla jakich wartości parametru s równanie x2−6x+s=0 ma takie dwa rozwiązania, że jedno jest
dwa razy większe od drugiego.
pomocy proszę niech ktoś to zrobi bo nie czaję tego parametru
8 kwi 19:09
Jack: 1)
Δ≥0
x
1+x
2>0
x
1*x
2>0
2)
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| wzory Viete.
|
| x1 | | x2 | | x2*x2 | |
| | x1+x2 | |
Potem uzależnij wynik od m, czyli F(m)= |
| i oblicz wierzchołek paraboli.
|
| | x2*x2 | |
3)
Δ>0
Dla:
x
1=
−b−√Δ2a
x
2=
−b+√Δ2a
ma być:
x
2=2x
1
8 kwi 19:14
Jack: 2)
| | x1+x2 | |
oczywiście... |
| |
| | x1*x2 | |
8 kwi 19:18