g.analityczna
Pat i Kot: | | 1 | |
Dwa boki równoległoboku zawierają się w prostych o równaniach AB:y= |
| x−2, AD : y=2x−5. |
| | 2 | |
Środek symetrii równoległoboku ma współrzędne S=(5,2). Wyznacz współrzędne wierzchołka B tego
równoległoboku...
Proszę o wskazówki
8 kwi 18:52
Pat i Kot: Hop , Hop
8 kwi 19:22
Jack: srodek symetrii to średnia arymetyczna współrzędnych przeciwległych wierzchołków... Wierzchołek
A możesz łatwo policzyć (punkt przecięcia prostych dla AB i AD)
8 kwi 19:26
Pat i Kot: Wyszło mi że A=(2;−2) i zgodnie z twoją wskazówką, B=(8;6) i to jest dobrze zrobione zadanie?
8 kwi 19:32
Jack: mi wychodzi A(2,−1)...
8 kwi 20:15
Pat i Kot: o matko, faktycznie
8 kwi 20:20
Jack: bywa...
8 kwi 20:22