Pomocy !!!!!
bogusia: Oblicz dla jakich naturalnych wartości x i y średnia arytmetyczna liczb: 3, 9, 4, 11, 7, 8, 5,
x, y jest równa 6, a medianą tego zestawu liczb jest 7.
8 kwi 17:49
bogusia: Pomóżcie proszę
8 kwi 17:55
bogusia: bez x i y to bym umiała to rozwiązać a tak to mi komplikuje
8 kwi 18:18
Jack: 3, 9, 4, 11, 7, 8, 5, x, y dodaj te liczby do siebie podziel przez ich ilość i przyrównaj do 6.
Rozpatrz różne możliwości dla x i y (x,y są naturalne!).
Potem uporządkuj ten zestawu liczb i podstawiając różne pary x, y które Ci wyszły wcześniej,
sprawdzaj kiedy medianą będzie 7.
8 kwi 18:27
bogusia: sumując te liczby otrzymasz 47
47+x+y = 5 −−− to średnia arytmetyczna
9 zatem x+y = 7
ponieważ 7 jest dominantą , więc jedna z tych liczb musi być równa 7
więc a= 7 to b= −1
8 kwi 18:35
bogusia: moze byc x = 0 a y = 7
8 kwi 19:48
bogusia: bo tak mi pasuje i wtedy będzie 54 / 9 = 6 a Me = 7
8 kwi 19:48
bogusia: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny.
Długość krawędzi bocznej jest o 2 większa od wysokości ostrosłupa.
| | 2 | |
Krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem, którego sinus jest równy |
| .
|
| | 3 | |
Wyznacz długośc wysokości tego ostrosłupa.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Z góry dziękuję
8 kwi 19:52
bogusia: 

?
9 kwi 06:29
bogusia: ?
9 kwi 10:01
bogusia: ?
9 kwi 20:33
bogusia: prosze chociaz podajcie wynik ja mam dwa wyniki 1 6/7 a drugi a drugi 4 i teraz mam dylemat
które rozwiazanie jest dobre
9 kwi 20:40
bogusia:
b = h + 2
h = b−2
AC =
√a2 + a2 = a
√2
(b−a) * 3 = 2b
3b − 6 = 2b
b=6
h = b−2= 6−2 = 4
9 kwi 20:45
bogusia: czy tak to będzie oczywiście z rysunkiem ale nie umie go narysować
9 kwi 20:46
9 kwi 21:47
bogusia: 
10 kwi 18:08