Pomocy, nie rozumiem tego wgl!!
Arlik: 1.Pc kuli wynosi 144π cm².Oblicz jej promień i objętość.
2. Przekrój osiowy kuli jest kołem, którego obwód wynosi 18πcm³. Oblicz Pc i V tej kuli.
3.Jeżeli promień kuli zwiększymy 3 razy to ile razy zwiększy się Pc ,a ile V ?
4.Dwie kule miedziane o promieniach r₁=3 cm ,a r₂=6 cm przetopiono w 1 kule. Oblicz r powstałej
kuli
5.Oblicz Pc kuli, której V=36πcm³
6.Na biwaku harcerze ugotowali zupę.Czy wystarczy ugotowanej zupy dla 7 harcerzy, jeżeli każdy
dostanie 0,5 l jedzenia, a garnek ma kształt półkuli o średnicy 24 cm i wypełniony jest po
brzegi. ?
7.V kuli wynosi ³²/₃ π cm³.Oblicz jej r i Pc.
8 kwi 17:43