PRAWDOPODOBIEŃSTWO
ANIA: Rzucamy dwa razy szescienna kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania sumy oczek
równej 7. Proszę o rozw. zadaniaa krok po kroku
8 kwi 16:51
an: raczę narysować tabelkę taką jak do tabliczki mnożenia i w kolumnie pionowej i poziomej wpisać
liczby od 1 do 6 a w kratkach pomiędzy sumy krzyżujących się kolumn . zbiór wszystkich
wylosowanych liczb<omega> to liczba kratek pomiędzy czyli 36 zbiór A czyli kratki z 7 < jest
ich sześć > i podstawić do wzoru na prawdopodobieństwo
POwodzenia
8 kwi 17:04
mimi: Ω=6*6=36
p(a)={(1,6)(2,5)(3,4)(4,3)(5,2)(6,1)}
p(a)=6/36=1/6
8 kwi 20:17
natallica: najłatwiej jest sobie wypisać:
(6,1) (5,2) (4,3) (3,4) (2,5) (1,6)
czyli Ω=6
8 kwi 20:25
natallica: znaczy sie Ω=36
A=6
8 kwi 20:27