twierdzenie sinusów
Karolajn: dany jest trójkąt ABC, w którym A(0.0) i B(4,0). Wyznacz współrzędne wierzchołka C, jeśli |BC|=
4√3 i kąt CAB=120 stopni.
8 kwi 16:43
Karolajn: up
8 kwi 19:52
R.W.16l:

sinCAB=|BC|/|AC|
sin120=
√3/2
4
√3/|AC|=
√3/2
8
√3/|AC|=
√3
8
√3=
√3*|AC|
|AC|=8
czyli
√(xC−xA)2+(yC−yA)2=8
√xC2+yC2=8
x
C2+y
C2=64
x
C=
√64−yC2
chociaż nie, chyba źle bo nie wiem co dalej, ale wyślę bo się napisałem
8 kwi 20:03
Bartas:

ze współzednych widac ze AB=4
z twierdzenia sinusów: 4/sin120 = 4√3/sinα => α = 30 stopni
jezeli trójkat to 180−30−120 = 30 => równoramienny => AB = CA
" ` " − do kwadratu
wzór na współżędne w zaleznosci od długości: l(długość) = √(Xa−Xb)`+(Ya−Yb)`
AC` = (Xa−Xc)`+(Ya−Yc)`
BC` = (Xb−Xc)`+(Yb−Yc)` − układ równań
48 = (4−x)`+(0−y)'
16 = (0−x)`+(0−y)' obustronnie razy (−1) i dodajemy stronami
32 = x`−8x+16−x`
x=−2
podstawiamy do pierwszego lub drugiego równania i y z tego powinien wyjsc −2√3 v 2√3
ale nie chce mi sie pisac
8 kwi 21:25