rownanie
ewelina: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A=(2,5) i B= (3, −10)
8 kwi 15:53
Bogdan:
y = a(x − x
0) + y
0, (x
0, y
0) to jeden z podanych punktów
8 kwi 15:58
Aguś: układ równań
1. 5=2a + b
2. −10=3a + b
8 kwi 15:58
Bogdan:
Nie potrzeba rozwiązywać układu równań.
8 kwi 15:59
ewelina: Aguś ale jak to rozpisać
8 kwi 16:00
Aguś: ale układ jest prostszy i łatwiejszy do zrozumienia/zapamiętania
8 kwi 16:01
Bogdan:
y = −15(x − 2) + 5 ⇒ y = −15x + 35 i już
8 kwi 16:01
Bogdan:
No i co jest prostsze?
8 kwi 16:02
Aguś: b=5−2a
i to podstawiaszdo drugiego równania czyli
−10=3a+5−2a
a=−15
i to a podstawiasz do tego pierwszego równania czyli:
b=5−2*(−15)
b=35
i masz równanie: y=−15x+35
8 kwi 16:04
ewelina: dziekuję
8 kwi 16:04
Aguś: szybsze jest Twoje, ale tutaj nie musisz pamiętać wzorów

a Twój sposób zapamiętam na przyszłość−może się przydać
8 kwi 16:05
Aguś: nie ma za co
8 kwi 16:05
Bogdan:
Jeśli jest szybsze, to znaczy, że wymaga mniej obliczeń, a poza tym − co tu jest takiego
do zapamiętania? Wzór na obliczenie współczynnika kierunkowego trzeba przecież znać.
8 kwi 16:08
Aguś: No widzisz...pierwszy raz widzę ten wzór na współczynnik kierunkowy, bo mnie uczyli robić to
układem równań i nie rozumiem czemu tak reagujesz na mój sposób. Ważne żeby zrozumieć, a nie
kłócić się czyj pomysł jest lepszy. I nie trzeba znać tego wzoru
8 kwi 16:12