Ela: Śniadanie Pani Zgrabnej składa się z 30g płatków śniadaniowych i 200ml jogurtu. W 100g
płatków „Pysznych” jest 1,2g tłuszczu, w 100g płatków „Smakowitych” 1,5g, a w jogurcie
naturalnym 3% tłuszczu. Oblicz, ile gramów płatków „Pysznych” i ile gramów płatków
„Smakowitych” powinna zmieszać Pani Zgrabna z jogurtem naturalnym, aby jej śniadanie
zawierało 6,42g tłuszczu
4 gru 12:16
Basia:
x- waga "Pysznych"
30-x waga Smakowitych
t1 - tłuszcz w jogurcie
t1=3%*200=(3*200)/100=6g
t2+t3=6,42-6=0,42g
100g - 1,2g tłuszczu
x t2
1,2*x=t2*100
t2=(1,2x)/100
100g - 1,5g tłuszczu
30-x t3
t3=[1,5*(30-x)}/100
(1,2x)/100+[1,5*(30-x)}/100=0,42 /*100
1,2x+4,5-1,5x=0,42
-0,3x=-3,08
x=3,08/0,3=30,8/3=10,2(6)
mogłam się pomylić w rachunkach
4 gru 12:31
Ela: Nio była tam mała pomyłka ale juz Miki mi sprawdzila

Pochwalila Cie odrazu że jestes
swietna w tego typu zadaniach


Dziekuje
4 gru 14:07