funkcje
pikolaa: Funkcja f jest określona wzorem f(x)=mx2+4x+1. wyznacz te wartosci liczby m dla ktorych
wierzcholek paraboli, będącej wykresem funkcji f, leży na prostej y=−x−5.
8 kwi 14:40
e: y=mx2+4x+1 oraz y=−x−5 <−− to jest układ równań, którym nalezy się zająć.
Na początek wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli:
xw=−b2a = −2m
yw=−delta4a= m−4m
Skoro wierzchołek paraboli ma leżeć na prostej y=−x−5, to współrzędne wierzchołka muszą
spełniać równanie prostej:
yw=−xw−5
Po podstawieniu wartości wyznaczonych powyżej współrzędnych wierzchołka i odpowiednich
przekształceniach otrzymujemy wartość współczynnika m:
m=1
Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam.
E.
8 kwi 15:29
ciasna: dzieki

pomogłaś pomogłaś
8 kwi 15:43