stożek - proszę pomóżcie
xenia: Pole powierzchni bocznej stożka jest dwa razy większe od pola podstawy, a promień podstawy ma
dł. 6cm.
Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy oraz objętość bryły.
Obliczyłam prawie wszystko: Pp = 36π cm2, H=6√3, L=12, V=72√3
Pozostało mi tylko obliczenie kąta, ale nawet nie wiem jak się za to zabrac, bo nie mam żadnego
kąta podanego. Bardzo proszę o pomoc.
8 kwi 13:41
Eta:
ok

zauważ ,że l= 2r = 12
więc trójkąt będący przekrojem osiowym jest trójkątem równobocznym
o boku dł. l=2r= 12
więc α= 60
o
lub można też tak:
zatem α= 60
o
8 kwi 19:31
xenia: Dziękuję bardzo i liczę na rozwiązanie jeszcze 2 moich zadań.
Ratujecie mi życie
8 kwi 20:07