klepsydra (stożki)
mała:

Proszę pomóżcie
Klepsydra ma kształt dwóch złączonych stożków o wymiarach podanych na rysunku. Piasek
przesypuje się z szybkością 2 cm
3/min. Czy czas, który odmierza klepsydra jest równy czasowi
trwania lekcji w szkole? (Przyjmij, że π=3,14).
8 kwi 12:40
WiolaK: Promień podstawy stożka: r = 12*8 = 4.
Objętość stożka: Vs = 13πr3 = 13*3,14*43 ≈ 67.
Czas, w którym klepsydra się przesypie: t = 67/2 = 33,5 (min).
8 kwi 12:56
mała: ale Vs = to jest
13 πr
2*H
8 kwi 13:03
mała: trzeba obliczyć w tym zadaniu objętość tylko jednego stożka
8 kwi 13:03
mała: :(
8 kwi 14:41
mała: czy ktoś może to sprawdzic i odpowiedziec mi na pytanko proszę
9 kwi 09:55
mała:
9 kwi 11:53
mała: ja policzyłam i wyszło mi
V stożka≈92 a czas 46 minut dobrze
9 kwi 12:52
b.: sprawdzmy:
| | 88π | |
Vstozka = 13 πr2*H = 13π*16*5,5 = |
| ≈ 92.1 [cm3 ?] |
| | 3 | |
czyli ok
9 kwi 14:33
mała: dziękuję bardzo,
9 kwi 14:37