oblicz
esiu: Znajdz wzor funkcji liniowej ktorej wykres:
a) jest rownolegly do wykresu funkcji y=3x+1 i przechodzi przez punkt A=(2 ,4)
b) jest rownolegly do wykresu funkcji y=−2x+1 i przechodzi przez punkt B=(1 ,3)
| | 1 | |
c) jest rownolegly do wykresu funkcji y=− |
| x+2 i przechodzi przez punkt C=(6 ,0) |
| | 3 | |
8 kwi 12:32
tom: "jest równoległy " czyli taki sam współczynnik kierunkowy
a) y =3x + b ; 4=3*2 + b → b = −2 czyli y = 3x − 2
itd
8 kwi 13:24
esiu: zrobi to ktos?
9 kwi 11:41
mała: b) y=−2x+b
3=−2*1+b
b=5
czyli y=−2x+5
9 kwi 11:49
Seba: 2 przyklady robisz identycznie jak kolezanka masz wzory a punkty A=(2,4) to dane A=(x,y).
9 kwi 11:52