oblicz
esiu: Napisz wzor funkcji liniowej ,ktorej wykres przechodzi przez punkty A = (1 ,7) i B =(−2 ,−2),a
nastepnie
a) sporzadz jej wykres
b) wyznacz jej miejsce zerowe
c) wyznacz przedzial w ktorym funkcja ta przyjmuje wartosci nieujemne
d) oblicz pole trojkata ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami ukladu wspolrzednych
8 kwi 12:24
kalafiorowa:
y=ax+b
A(x,y); B(x,y)
podstawiasz wartosci, wyliczasz wspolczynniki a,b i masz wzor funkcji
8 kwi 12:30
esiu: a pomozesz mi to zrobic

bo ja nie kumaty
8 kwi 12:33
Phonix: y=ax+b
Układ:
7=1a+b
−2=−2a+b
7+2=3a
a=3
7=3*1+b
b=4
y=3x+4 − z tego można zrobić wykres
b) x0=−ba
x0=−43
x0=−113
8 kwi 12:36
Phonix: c) x∊<−113;+∞)
d)Tutaj wystarczy odczytać dane z rysunku.
8 kwi 12:42
Gustlik: Phonix i kalafiorowa − można prościej, niż układem, po co robić metodą "dookoła świata"?
| | yB−yA | | −2−7 | | −9 | |
a= |
| = |
| = |
| =3
|
| | xB−xA | | −2−1 | | −3 | |
Podstawiamy a do równania prostej:
y=3x+b
Podstawiamy współrzędne któregoś z tych punktów, np. A:
7=3*1+b
7=3+b
4=b
b=4
Prosta ma równanie y=3x+4.
Dalej jak obliczył Phonix.
9 kwi 01:02
Bogdan:
A = (1 ,7), B = (−2 ,−2), a = 3
Można też bez specjalnego obliczania wartości b.
y = 3(x − 1) + 7 ⇒ y = 3x + 4
9 kwi 01:18