ostrosłupy
mała: Proszę o pomoc
1. Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe a2 √6 / 8, gdzie a
oznacza długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa. Oblicz cosinus kąta β, jaki ściana boczna
ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy. Miarę kąta β podaj z dokładnością do 10
2. Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 18 cm, krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450. Oblicz:
a) objętość ostrosłupa
b) pole powierzchni bocznej ostrosłupa
8 kwi 12:10
kalafiorowa:
1) musisz wyznaczyć miarę kąta między wysokością ściany bocznej a wysokością podstawy. Wysokość
| | a√3 | |
podstawy to wysokość trójkąta równobocznego, czyli |
| . Pole ściany bocznej |
| | 2 | |
| | ah | |
wynosi |
| ⇒ z tego musisz wyliczyć h. Mając wysokość ściany bocznej i wysokość podstawy |
| | 2 | |
możesz obliczyć cosβ
8 kwi 12:22
kalafiorowa:

α=45
0
h=18
tg45
0=1
mająć l i a obliczysz z tw. Pitagorasa wysokość ściany bocznej.
8 kwi 12:28
mała: czy w tym 2 zadaniu
a) x =18 a a 36
√2
8 kwi 12:58
mała: a w tym b) l= 36/
√2
8 kwi 13:00
mała: naprawdę nie wiem jak to rozwiązac
8 kwi 14:41
mała: proszę pomóżcie
9 kwi 09:55
mała:
9 kwi 11:52
mała: 2 zadanie
wyszło mi tak x=18
a)
a=18√2
v=3888 cm3
b) l=18√2czyli wyszło że trójkątny ścian bocznych są równoboczne i wtedy pole wyszło mi
P=a2√3/4=81√3
a jak policzę h=9√6 to P=1/2a*h czyli wychodzi mi 81√12 czyli się nie zgadza i nie wiem co
jest źle
9 kwi 12:57
Nikka: | | a√3 | |
jest dobrze... wysokość w trójkącie równobocznym to h = |
| = 9√3 |
| | 2 | |
9 kwi 14:19
b.: | | a√3 | | 18√6 | |
mala: h= |
| = |
| = 9√6, czyli jest dobrze (natomiast Nikka sie pomylila); |
| | 2 | | 2 | |
w pierwszym rachunku pomylka jest tu:
| | (18√2)2 √3 | |
P=a2√3/4 = |
| = 162 √3 (nie 81√3) |
| | 4 | |
no i 81
√12 = 162
√3, zgadza sie
9 kwi 14:40
mała: ale a=18
√2 czyli h=9
√6
9 kwi 14:47
mała: aha wielkie dzięki a czy mogę liczyc jeszcze na pomoc w 1 zadanku
9 kwi 14:48
mała: ale to pole wyszło 162
√3 to trzeba*4tak

czyli to bedzie 648
√3
9 kwi 14:52
b.: zgadza się
9 kwi 21:14
justa: tylko , ze to ma być sciany bocznej do tworzy z płaszczyzną podstawy, a nie krawedz boczna.
6 wrz 16:38