trójkat
sylwester: Punkty K=(2,6), L=(3,−1), M=(1,1) są środkami boków trójkąta ABC.
Wyznacz pole tego trójkąta.
8 kwi 10:53
e: Na pewno można to zrobic w sposób:
Ze wzoru na współrzędne środka odcinka:
K(
xB + xC2,
yB + YC2) = (2,6)
L(
xA + xB2,
yA + YB2) = (3,−1)
M(
xA + xC2,
yA + YC2) = (1,1)
z tego dostajemy 6 prostych układów równań, z których wyznaczamy:
A(x
A,y
A)
B(x
B,y
B)
C(x
C,y
C)
Mając współrzędne punktów możemy wyliczyć długości boków trójkąta:
np. AB=
√ (xB−xA)2 + (yB−yA)2
tak samo AC i BC.
Znając długości boków pozostaje nam wyliczyć pole trójkąta ze wzoru Harona:
https://matematykaszkolna.pl/strona/503.html
Musi istnieć szybszy sposób na roziwązanie tego zadania, ale tak na szybko tylko ten wpadł mi
do głowy.
Pozwodzenia.
E.
8 kwi 13:29
Bogdan:

Trójkąty ABC i KLM są podobne do siebie w skali k = 2, wobec tego stosunek pól tych
trójkątów jest równy k
2, to znaczy, że P
ABC = 4P
KLM.
Obliczamy pole trójkąta KLM:
K = (2, 6), L = (3, −1), M = (1, 1)
wektor MK = [1, 5]
wektor ML = [2, −2]
| 1 5 |
Pole P
KLM = 0,5 *
| | |
| = 0,5 *
|−2 − 10
| = 6
| 2, −2 |
Stąd pole P
ABC = 4*6 = 24
8 kwi 13:53
Jolanta: Super 🙂
23 sty 11:36