prosta
sylwester: Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2+6y=16 i prosta y=mx+2m−5 . Wykaż, że dla każdej
wartości parametru m prosta l ma z okręgiem dokładnie 2 punkty wspólne.
bardzo prosze o pomoc
8 kwi 10:52
Gustlik: Rozwiązujesz układ równań:
{x2+y2+6y=16
{y=mx+2m−5
x2+(mx+2m−5)2+6(mx+2m−5)=16
x2+m2x2+4m2+25+2mx*2m−2mx*5−2*2m*5+6mx+12m−30−16=0
x2+m2x2+4m2+25+4m2x−10mx−20m+6mx+12m−30−16=0
x2+m2x2+4m2x−10mx+6mx+4m2−20m+12m+25−30−16=0
(1+m2)x2+(4m2−4m)x+4m2−8m−21=0
Równanie jest kwadratowe dla każdego m, bo a=1+m2>0.
Δ=(4m2−4m)2−4(1+m2)(4m2−8m−21)
Δ=16m4−32m3+16m2−4(4m2−8m−21+4m4−8m3−21m2)
Δ=16m4−32m3+16m2−4(4m4−8m3−17m2−8m−21)
Δ=16m4−32m3+16m2−16m4+32m3+68m2+32m+84
Δ=84m2+32m+84
Aby prosta miała z okręgiem 2 punkty wspólne, to powyższy układ musi mieć 2 rozwiązania, a więc
Δ>0
84m2+32m+84>0 /:4
21m2+8m+21>0
Δm=64−4*21*21=64−1764=−1700
Ponieważ Δm<0, trójmian 21m2+8m+21 nie ma pierwiastków, a=21>0, czyli parabola jest
skierowana ramionami do góry i nie ma punktów wspólnych z osią OX − parabola "wisi" nad osią
OX.
Czyli dla każdego m spełniony jest warunek Δ>o, zatem układ równań ma zawsze 2 rozwiązania i
prosta ma z okręgiem 2 punkty wspólne.
c.n.d.
9 kwi 01:26
Gustlik: Jeszcze jedna sprawa: zastosowałem tutaj wzór skróconego mnożenia na kwadrat sumy trzech
składników:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
9 kwi 01:30