1/10
seba: Punkty A=(1,−2) i C=(4,2) są dwoma wierzchołkami trójkąta równobocznego ABC. Ile wynosi
wysokość tego trójkąta?
8 kwi 10:26
Natalia:
8 kwi 11:04
Natalia: zaraz dodam obliczenia
8 kwi 11:04
Natalia: Obliczam długość odcinka AC:
|AC|=
√(4−1)2+ ( 2− (−2))2
|AC|=
√9+16
|AC|=
√25
|AC|= 5
bok trójkąta równobocznego wynosi 5
Następnie liczymy wysokość ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym

h=
a √34
Twoje a=5 podstaw tylko do wzoru
8 kwi 11:10
seba: ok tylko ja mam takie odpowiedzi
8 kwi 11:16
seba: bo to jest zadanko zamknięte
8 kwi 11:18
seba: | | a2√3 | |
ja znalazłem wzór na pole taki |
| |
| | 4 | |
8 kwi 11:25
Natalia: no ale ty napisałeś w zadaniu ile wynosi wysokość a nie ile wynosi pole
8 kwi 11:29
Natalia: dobrze przepraszam mój błąd

pomyliłam wzór na wysokość
h=
a √32
h=
5 √32
czyli ta pierwsza odpowiedz bedzie dobra
8 kwi 11:31
seba: a sory zakręciłem się
ale to jak doprowadzić to do którejś z tych odpowiedzi?
8 kwi 11:32
seba: no dzięki
8 kwi 11:32
Natalia: spoko

nie ma za co
8 kwi 11:33