Ela: Dwa rozwiązania ma równanie:
A) 3xdo kwadratu + 4 pierwiastki z 3x + 4=0
B) -4/3xdo kwadratu – x – 1/3=0
C)3pierwiastki z 5xdo kwadratu – 2pierwiastki z 3x – pierwiastek z 5=0
D) x(x-2)= -3
4 gru 11:01
4 gru 11:12
Basia:
postaraj się napisać to porządnie
A) czy to ma być 3x2 czy (3x)2 to różnica
B) czy to jest -4/3*x2
C) czy to 5√5x2-2√3x-√5
D) x(x-2)=x2-2x
x(x-2)=-3
x2-2x+3=0
Δ=(-2)2-4*1*3
Δ=4-12
Δ<0 czyli równanie nie ma rozwiązania
równanie kwadratowe ma 2 pierwiastki ⇔ Δ>0
równanie kwadratowe ma postać ax2+bx+c=0
Δ=b2-4ac
próbuj sama pozostałe przykłady rozwiązać
4 gru 12:20
Ela: dokladnie to ma byc tak: 3x2 + 4√3x + 4=0
i nie wiem czy dobrze mam rozwiazania:
a=3
b=4√3
c=4
delta= 4√3-4(3*4)=4√3-48=....
I dalej nie wiem:(
4 gru 12:31
Basia:
Δ=b2-4ac=(4√3)2-4*4√3*4=16*3-16*4*√3=16(3-4√3)
3-4√3<0 z całą pewnością bo √3=1,7 (w przybliżeniu)
czyli Δ<0 i równanie nie ma pierwiastków
4 gru 12:46
Basia:
próbuj teraz B i C
4 gru 12:47
Ela: hmm nic z tego juz nie rozumiem:(
4 gru 12:50
Basia:
(ab)2=a2b2
(4√3)2=42*(√3)2=16*3
nie mnożę do końca bo łatwiej mi będzie wyłączyć 16 przed nawias
4 gru 13:23
Basia: oj przepraszam pomyliłam się
a=3
b=4√3
c=4
Δ=(4√3)2-4*3*4=16*3-16*3=0
równanie ma 1 pierwiastek
4 gru 13:29
Basia:
w 4ac zamiast c wstawiłam b
zignoruj te wcześniejsze
ale wzór na Δ to Δ=b2-4ac a nie tak jak liczyłaś b-4ac
czyli ten wpis i poprzedni są ok.
4 gru 13:32