Prosze o pomoc ...
Seba: ZAD1 dla jakich wartosci m miejscem zerowym funkcji f(x)=3x−5m+1 jest liczba dodatnia?
ZAD2 oblicz pole figury ograniczonej prostymi 2x+y+4=0 i −12x+y+1=0 oraz osia OY
8 kwi 08:11
Phonix: Zad 1
Wystarczy wzór na miejsce zerowe w funkcji liniowej.
x
0 > 0
−1+5m > 0
5m > 1
8 kwi 11:23
Natalia: zadanie 2 .
mogę ci pomóc
8 kwi 11:33
Natalia: sprowadzasz do takiej postaci i układasz sobie tabelke

y= −2x +4 y=
12 x −1
8 kwi 11:35
Natalia: zrób rysunek
8 kwi 11:36
esiu: napisz wzor funkcji liniowej,ktorej wykres przechodzi przez punkty A = (1;7) i B= (−2, −2)a
nastepnie
a) sporzad jej wykres
b) wyznacz jej miejsce zerowe
c) wyznacz przedzial ,w ktorym funkcja ta przyjmuje wartosci nieujemne
d)oblicz pole trojkat ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami ukladu wspolrzednych
8 kwi 11:49
Phonix:

To jest rysunek tak bardziej na oko i nie jestem pewny co do poprawności funkcji
8 kwi 11:58
Phonix: y=−(2x+4)
x=−12y−2
y=12x−1
x=2y+2
y dla miejsca przecięcia funkcji:
2y+2=−12y−2
212y=−4
5y=−8
y=−85
−85=−2x−4
−1210=−2x
x=−1210
x=−1,2
P=a*h2
P=3*1210*2
P=1,8
Nie jestem pewny także proszę o sprawdzenie.
8 kwi 12:26
Seba: dlaczego a wpisane jest jako 3?
8 kwi 19:31
Seba: tak po zatym dzieki wielkie za pomoc niebylem na tych zajeciach ale dzieki wam rozlozymen te
zadania na czynniki pierwsze i juz dokladnie rozumiem co gdzie i dlaczego
8 kwi 19:35
Maria: Z jakiego zbioru/podręcznika jest zadanie pierwsze

?
21 mar 22:22