f.kwadratowa
ana: zbadaj liczbę rozwiązań równania x
2 +4|x|+3 =m w zależności od parametru m ...... nie wiem jak
to zrobić, proszę o pomoc z objaśnieniem na tym przykładzie. z góry dziękuję
8 kwi 01:21
Godzio:

przykładowy wykres (wymyslony)
dla m ∊ (−
∞,−1) => zero rozwiązań
m = 1 => 1 rozw
m∊(1,
∞) => 2 rozw
A zadanie zrób tak:
narysuj wykres x
2 + 4x + 3 wymarz lewa strone, odbij prawa i masz wykres w kształcie "w"
poradzisz sobie ?
8 kwi 02:01
ana:

i co dalej ? Miejsca zerowe to −3 i −1. wierzchołek to (−2,−1) .... ale jak odbić ? i to co
jest po lewej się juz nie liczy ? dlaczego odbijamy
8 kwi 08:12
Bogdan:

x
2 + 4|x| + 3 = m
{ x
2 − 4x + 3 dla x < 0, x
w = 2, y
w = −1
y = x
2 + 4|x| + 3 = {
{ x
2 + 4x + 3 dla x ≥ 0, x
w = −2, y
w = −1
y = m (zielone linie)
Równanie x
2 + 4|x| + 3 = m posiada:
0 rozwiązań dla m < 3
1 rozwiązanie dla m = 3
2 rozwiązania dla m > 3
8 kwi 10:04
ana: dziękuję
8 kwi 11:10