ciagi.. prOszem:)
moncia: Liczby 2,6,10,14 sa kolejnymi poczatkowymi wyrazami ciagu arytm. an
Wyrazem tego ciagu nie jest liczba:
a) 90
b) 150
c) 160
d) 170
7 kwi 23:20
ola: wyrazem tego ciągu jest liczba która po podzieleniu przez 4 daje resztę 2
160 nie spełnia tego warunku bo dzieli się bez reszty przez 4
7 kwi 23:30
nunaa: odp c, bo:
a
n= a
1 + (n−1)*r, gdzie r =4 , a
1=2
więc
160= 2 + (n−1)*4
160=2 + 4n − 4
160=−2 + 4n
162=4n
n=40,5 czyli bez sensu.
odp c
7 kwi 23:33
moncia: dziekujemm
7 kwi 23:38