Znajdź n. Mam problem również z równaniami z silnią, gdzie ta wygląda jak np. tu
Marek:
7 kwi 23:17
Jack: | (n−4)! | | (n−4)! | | (n−5)!*(n−4) | |
| = |
| = |
| =n−4 |
| (n−4−n+5)!(n−5)! | | (n−5)! | | (n−5)! | |
7 kwi 23:22
Marek: Mógłbyś opisać skąd w przedostatnim równaniu wzięło się (n−5)! ?
7 kwi 23:28
Marek: Może inaczej: jak rozbiłeś (n−4)! na (n−5)!*(n−4) ?
7 kwi 23:30
Jack: n!=1*2*3*...*(n−1)*n=(n−1)!*n
zauważ, że n−5 jest poprzednim wyrazem do n−4, czyli (n−4)! mogę zapisać jako (n−5)!*(n−4)
7 kwi 23:38
Anna:
Ponieważ: (n−4)! = 1 * 2 * 3 * (n−6)*(n−5)*(n−4) = (n−5)! * (n−4)
7 kwi 23:43
Bogdan:
Dobry wieczór.
| | | | | | | |
= n, np.: | = 2, | = 7, a także | = n − 4 |
| | | | |
7 kwi 23:44
kalafiorowa:
| | (n−4)! | | (n−4)! | | 1 | |
ja rozbilabym to przedostatnie rownanie na: |
| = |
| = |
| |
| | (n−5)! | | (n−4)!(n−5) | | n−5 | |
7 kwi 23:45
kalafiorowa:
oo czyli jednak zrobilabym zle
7 kwi 23:46
Marek: Ok, a co jeśli potrzebuje rozbić n! na (n+2)!*X , to czym będzie X? (n+1) ?
7 kwi 23:46
Anna: (n+2)! * x = n!
| | n! | | n! | | 1 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | (n+2)! | | n! * (n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
7 kwi 23:50
Marek: Ojej, to komplikuje sprawę. Po prostu nie wiem jak zrobić to:
(n+2)!n!=20
7 kwi 23:53
Anna: Już Ci piszę.
7 kwi 23:55
Anna:
(n+1)(n+2) = 20
n
2 + 2n + n + 2 − 20 = 0
n
2 + 3n − 18 = 0
Δ = 81,
√Δ = 9, n
1 = 3 ( n
2 = −6 − sprzeczne, gdyż n∊N
+ )
Odp.
n = 3
8 kwi 00:01
Marek: Dziękuję bardzo!
8 kwi 00:05
Anna:
8 kwi 00:08