równania kwadratowe
ana: rozwiąż równanie :
(x+1)2 − 2|x+1|+1=0
proszę o pomoc na takim przykładzie
7 kwi 22:37
ana:
7 kwi 22:46
Eta:
równanie z modułem rozwiązujemy w przedziałach:
1 ) x +1 ≥0 => x ≥ −1 => x€ <−1,∞)
otrzymujesz:
(x+1)2 −2(x+1) +1=0 => x2 +2x+1 −2x −2 +1=0 => x2=0
więc x= 0 −−− jest rozwiazaniem ,bo należy do tego przedziału
2) dla x <−1
(x+1)2 −2( −x−1)+1=0 => x2 +2x +1 +2x +3=0 => x2 +4x +4=0=> ( x+2)2=0
to x= −2 −−− też należy do danego przedziału
zatem rozwiązaniem tego równania są:
odp: x =0 v x = −2
7 kwi 22:48
ana: dziękuję
7 kwi 22:53