:(
moncia: zerknal by ktos jeszcze na to

1. wyrazami ciągu a
n sa kolejne liczby naturalne, ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3.
21 wyraz ciągu an jest rowny?
2. Wyrazami ciagu an sa kolejne liczby naturalne, ktore przy dzieleniu przez 6 daja reszte 1.
ciag ten jest okreslony wzorem?
3. w ciagu okreslonym wzorem a
n = 3n − 1 liczba wyrazow mniejszych od stu jest rowna?
7 kwi 22:30
Jack:
1.
1:4=0 r 1
2:4=0 r 2
3:4=0 r 3
czyli widzimy że resztę 3 z dzielenia przez 4 dają 3, 3+4, 3+2*4, 3+3*4,...
Są to więc liczby różniące się o 4, począwszy od 3, czyli: 3, 7, 11, 15 itd.
Zauważ że tworzą piewien ciąg arytmetyczny...
2.
analogicznie
3.
3n−1<100
jesli nie wyjdzie liczba naturalna, to wybierz największą naturlaną z tego przedziału.
7 kwi 23:51
ola: zad 1 an=4n−1
a21=4*21−1
8 kwi 00:12
ola: zad 2
an=6n−5
8 kwi 00:12