Gustlik: Stosujemy wzór:
gdzie:
K
n − kwota po n okresach kapitalizacji odsetek,
K
0 − wpłacana kwota,
p − oprocentowanie przypadające na jeden okres kapitalizacji odsetek, jeżeli okres
kapitalizacji odsetek jest inny niż rok, to p oblicza się dzieląc roczne oprocentowanie przez
ilość okresów kapitalizacji przypadających na 1 rok, np. przy lokatach kwartalnych
| | proczne | |
p = |
| , bo w ciągu roku są 4 kwartały.
|
| | 4 | |
Okres kapitalizacji odsetek to okres, co jaki bank dopisuje odsetki do kapitału − w naszym
zadaniu dla banku A okres ten wynosi 1 rok, dla banku B − pół roku, a dla banku C − kwartał
Liczymy dla banku A:
n = 1 okres na rok (kapitalizacja roczna)
K
n = K
1 (kwota po 1 kapitalizacji)
K
0 = 10 000 zł
p = 14%
| | 14 | |
K1 = 10 000*(1+ |
| )1 = 11 400 zł
|
| | 100 | |
Liczymy dla banku B:
n = 2 okresy na rok (kapitalizacja półroczna)
K
n = K
2 (kwota po 2 kapitalizacjach)
K
0 = 10000 zł
| | 13% | |
p = |
| = 6,5 % − oprocentowanie "półroczne"
|
| | 2 | |
| | 6,5 | |
K2 = 10000*(1+ |
| )2 = 11 342,25 zł
|
| | 100 | |
Liczymy dla banku C:
n = 4 okresy na rok (kapitalizacja kwartalna)
K
n = K
4 (kwota po 4 kapitalizacjach)
K
0 = 10 000 zł
| | 12% | |
p = |
| = 3 % − oprocentowanie "kwartalne"
|
| | 4 | |
| | 3 | |
K4 = 10 000*(1+ |
| )4 = 11 255,09 zł
|
| | 100 | |
Odp. Najkorzystniej w banku A.