Anna: rzucamy 4 razy monetą.Oblicz prawdopodobieństwo tego że,a)w drugim i czwartym rzucie
otrzymamy reszkę b) co najmniej raz otrzymamy orła kto pomoże to rozwiazac.....
proszę
4 gru 08:43
Basia:
każdemu rzutowi (1,2,3,4) możemy przyporządkować 2 wartości (O,R)
4→2
czyli |Ω|=24
a) nie wiem jak to interpretować
jeżeli R tylko w 2 i 4 to mamy 1 zdarzenie sprzyjające (O,R,O,R)
jeżeli nie jest ważne co w rzutach 1 i 3 to mamy 22 zdarzeń sprzyjających
wybrałabym raczej to drugie
czyli P(A)=22/24=1/22=1/4
b) A- przynajmniej raz orzeł
A`- ani raz nie będzie orła ⇔ same reszki (zdarzenie przeciwne)
nA`=1
P(A`)=1/24=1/16
P(A)=1-P(A`)=15/16
4 gru 10:48
Anna: Tak nie jest wazne co wypadnie w rzutach 1i3. Dziekuje jestem wdzieczna
4 gru 11:00
Anna: Z pierwszego pudełka ,w którym znajduje sie 5 kul białych i 8 kul czarnych , losujemy
jedna kule i przekładamy ja do drugiego pudełka, w którym początkowo znajdowało sie 6
kul białych i 7 kul czarnych.Po wymieszaniu kul w drugim pudełku losujemy z niego jedna
kule Narysuj drzewo ilustrujace przebieg obu losowan i oblicz prawdopodobienstwo, ze z
drugiego pudełka wylosujemy kule biała............. a moge prosic jeszcze o te zadanie
Prosze
4 gru 11:05