:(
monciaa: POTRAFI KTOS CIĄGI? BARDZO PILNE:((
7 kwi 22:08
xxxxxxxxxxxxxxxxx: podaj zadanka
7 kwi 22:11
kiki: W ciągu (a
n) okreslonym wzorem a
n = −1/2 n
2 + 8n liczba wyrazow nieujemnych jest rowna:
a) 18
b) 17
c) 16
d) 15
jedna poprawna..
7 kwi 22:15
moncia: 1. wyrazami ciągu a
n sa kolejne liczby naturalne, ktore przy dzieleniu przez 4 daja reszte 3.
21 wyraz ciągu a
n jest rowny?
2. Wyrazami ciagu a
n sa kolejne liczby naturalne, ktore przy dzieleniu przez 6 daja reszte 1.
ciag ten jest okreslony wzorem?
3. w ciagu okreslonym wzorem a
n = 3n − 1 liczba wyrazow mniejszych od stu jest rowna

?
7 kwi 22:20
Arystofanes:

kiki: −1/2n
2+8n≥0 ⇔−1/2n(n−16)≥0 /*(−1/2) ⇔ n(n−16)≤0⇔ n=0 lub n=16 ⇔rysunek ⇔
n∊<0;16> ale n∊N
+ więc mamy n∊{0;1;2;3;4;5;;6;7;8;9;10;11;12;13;14;15;16} czyli 17 elementów,
odp. B)
7 kwi 22:31
kiki: kurcze a w odpowiedzi mialo byc 16:

a moze w ksiazce pomylka cio


? ale dziekuje
7 kwi 22:34
Arystofanes: moncia:
1) an=4n (liczby, które dzielą się przez cztery) + 3 (albowiem chcemy by resztę 3 one z
dzielenia dawały) ⇔an=4n+3
i teraz tylko, podstawiając do wzoru za n=21, obliczymy ten wyraz ciągu
2) tak samo jak pierwsze
3) analogicznie co do przykładu kiki stąd
7 kwi 22:34
kiki: z 0 jest 17

ale schemat wszystko mowi
7 kwi 22:35
Arystofanes: zapewne ja coś mieszam, wyjątkowo kaleczę rzemiosło cyfrowo, sprawdzę na papierze
7 kwi 22:35
Arystofanes: nie, tym razem nie chce być inaczej.
7 kwi 22:37
kiki: ok dziekuje
7 kwi 22:38
moncia: hm nie wiem czy sobie dam rade
7 kwi 22:39
moncia: w tym drugim zadanku wyszlo mi .. a
n=6n +1 a w odpowiedziach ma byc a
n=6n−5 czy ksiazka sie
myli

?
7 kwi 22:44
Arystofanes: nie − masz poprawny wynik − książka zapisała to samo, jednak uwzględniając także liczby
całkowite, przez co autorzy sobie zaprzeczyli, bo w zadaniu miały być jedynie naturalne.
Albo ja już śpię, albo masz mizernie dopracowaną książkę ; )
7 kwi 22:59
moncia: nie no nawet facetka z maty mowila,....ze sa tam bledy

w tej ksiazce
7 kwi 23:03
Arystofanes: to krzepi me przygarbione nocą ciało! : )
7 kwi 23:07
moncia: he

oj biedny kolegaa
7 kwi 23:08
moncia: ah zabieram sie do robienia zadan:(( eh duzo tego pfff

nie umiem..
7 kwi 23:08
moncia: hm:(
7 kwi 23:13