pomocy
Misia: Jak to rozwiazacz pośród 7 dziewczyn, 4 blondynki i 3brunetki losujemy 2, ktore pojada
limuzyna na bal. oblicz prawdopodobienstwo ze limuzyna pojedzie conajmniej 1 blondynka
7 kwi 21:56
nunaa: zdarzenie:
A−pojechała co najmniej 1 blondynka (czyli albo blondynka i brunetka albo obie były
blondynkami)
B−pojechała brunetka
D: losowanie 2 spośród 7 dziewczyn
narysuj sobie drzewo, wtedy to ładnie zobaczysz
| | 4 | | 3 | | 4 | |
wychodzi (z reguły mnożenia i dodawania na drzewach), że P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| | 7 | | 6 | | 7 | |
jak się nie pomyliłam to jest dobrze
7 kwi 22:45
Gustlik: Nunaa, po co drzewka? Drzewkami trudniej, najprościej kombinacjami:
| | 7! | |
|Ω| = C72 = |
| = 21
|
| | 2!*5! | |
A − pojedzie co najmniej 1 blondynka
A' − pojadą 2 brunetki − zdarzenie przeciwne (dopełnienie)
| | 3! | |
|A'| = C32 = |
| = 3
|
| | 2!*1! | |
| | 1 | | 6 | |
P(A) = 1−P(A') = 1 − |
| = |
|
|
| | 7 | | 7 | |
7 kwi 23:20
nunaa: według mnie to jest najbardziej łopatoligiczny sposób

ale to kwestia gustu hehe
7 kwi 23:22
ola: nie ma kombinacji w szkole średniej
7 kwi 23:24
nunaa: są, nawet w tym roku w podstawie programowej do matmy kombinacje są.
7 kwi 23:35
ola: nie ma
10b
uczeń zlicza obiekty w prostych sytuacjach kombinatorycznych , niewymagających użycia wzorów
kombinatorycznych, stosuje zasadę mnożenia
na podstawie informatora 2010 strona 17
7 kwi 23:55
ola: Podstawa programowa obowiązująca w tym roku
10. Elementy statystyki opisowej. Teoria prawdopodobieństwa i kombinatoryka
1) średnia arytmetyczna, średnia ważona, mediana, odchylenie standardowe,
2) zliczanie przypadków w prostych sytuacjach kombinatorycznych. Zasada mnożenia,
3) obliczanie prawdopodobieństwa w przypadku skończonej liczby zdarzeń elementarnych.
8 kwi 00:02
Gustlik: Na szczęście są jeszcze nauczyciele, którzy przerabiają kombinatorykę. Ja nie wiem, co za ...
(− wykropkuję, bo nie chcę kląć) układa ten program − przeciez kombinatoryka jest PODSTAWĄ
prawdopodobieństwa, a nie drzewka. Drzewka są dobre w rozwiązywaniu zadań dwuetapowych (I etap
− losowanie urny, II etap − losowanie kul), a nie w losowaniu kart z talii, uczniów z klasy
itp., bo wtedy robi się dużo dłużej. A kombinacjami − proste wzory i zadanie rozwiązane w
trzech linijkach i w ciągu 3 minut.
10 kwi 00:08