matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
stozek
ona:
Proszę o pomoc
Z wycinka kołowego o powierzchni 72π i promieniu 12 zwinięto powierzchnię boczną stożka. Jego objętość jest równa: a) 216π b) 72√3π c) 216√3π d) 391
7 kwi 21:47
Eta:
P
b
( stożka) = πrl , l= R=12 12πr= 72π => r= 6 h
2
= (12)
2
−6
2
= 144−36= 108 h=
√
108
=
√
36*3
= 6
√
3
1
V=
*π*6
2
*6
√
3
= 72
√
3
π
3
odp: b)
7 kwi 22:02
ona:
dziekuje
7 kwi 22:27