Ela: Aby układ 6x - 10y= -4
ay - 3x= -2
był układem sprzecznym należy w miejsce "a" wstawic?
A) 5
B) -5
C) 10
D) -6
4 gru 01:21
Miki:
trzeba rozwiazac układ
6x - 10y = - 4
- 3x +ay = - 2 /*2
6x -10y = - 4
-6x +2ay = - 4
------------------ - 8
= (2a - 10) y = - 8 czyli y = -----------
2a - 10
widać ,że dla a= 5
w mianowniku pojawi sie zero czyli sprzeczność
więc odp A)
4 gru 01:27
Miki:
można jeszcze policzyc x
- 8
6x= 10y -4 czyli 6x= 10( ----------- ) - 4
2a - 10
- 80 -8x +40 40 - 8x 8( 5 -x)
6x= ---------------- x= --------------- = ------------
2a - 10 6(2a - 10) 12(a -5)
czyli i tutaj
dla a=5 sprzeczność
czyli Odp: A
4 gru 01:34
4 gru 01:40