prawdopodobieństwa
Misia: Jak to rozwiazac

z pośród 7 dziewczyn, 4 blondynki i 3brunetki losujemy 2, ktore pojada
limuzyna na bal. oblicz prawdopodobienstwo ze limuzyna pojedzie conajmniej 1 blondynka
7 kwi 21:28
natallica: najłatwiej narysować sobie takie drzewo które uzywane jest przy prawdopodobienstwie.
z niego wynika:
47 x 36 + 47 x 36 +37 x 46 = 1821
8 kwi 20:40
walet:
drzewko jest najgorszą metodą i najbardziej pracochlonną
8 kwi 20:48
natallica: niestety w mojej durnej szkole tylko tej metody nas uczyli
8 kwi 20:59
Gustlik: Walet ma rację − podstawą rachunku prawdopodobieństwa jest KOMBINATORYKA, a nie drzewka, o czym
wielu nauczycieli zdaje się zapominać. Drzewka są dobre w losowaniach dwu− i więcej etapowych
typu najpierw losujemy urnę, a potem kule z tej urny. Niestety wielu nauczycieli uczy metodami
"dookoła świata", zamiast prosto. Trochę mnie to dziwi, bo w większości są to ludzie, którzy
byli uczeni starymi, sprawdzonymi i prostymi metodami.
Ja bym to rozwiązał kombinacjami:
| | 7! | |
|Ω| = C72 = |
| = 21
|
| | 2!*5! | |
| | 3! | |
|A'| = C32 = |
| = 3 − zdarzenie przeciwne (dopełnienie) polegające na wylosowaniu 2 |
| | 2!*1! | |
brunetek − ten sposób "z dopełnienia" opłaca się przy rozwiazywaniu większości zadań, w
których użyte jest sformułowanie "co najmniej", bo zazwyczaj zdarzenie przeciwne jest łatwiej
obliczyć, niż analizować wszystkie możliwe przypadki danego zdarzenia
| | 1 | | 6 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| . |
| | 7 | | 7 | |
8 kwi 23:57
Eta:
I znowu racja 100%
Gustlik
9 kwi 00:07
Bogdan:
W takich zadaniach zapisuję dane w tabelce.
BLONDYNKI BRUNETKI | RAZEM
4 3 | 7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−
A': 0 2 | 2
A' − na bal pojadą dwie brunetki
| | | | 7*6 | | | | | |
|Ω| = | = |
| = 21, |A'| = | * | = 1*3 = 3 |
| | | 1*2 | | | |
| | 18 | | 6 | |
|A| = 21 − 3 = 18, P(A) = |
| = |
| |
| | 21 | | 7 | |
9 kwi 01:28