":)
Johanna2188: pole trojkata ABC jest równe 14 cm2.oblicz miare kata ostrego BAC,gdy |AC|=8,|BC|=7
7 kwi 21:00
M:
25 kwi 06:14
M:
18 maj 21:41
Jolanta: P=a*b*sinγ
14=1/2*7*8*sinγ
14=28sinγ
1/2=sinγ
γ=30
0
tw cosinusów
c
2=a
2+b
2−2abcosγ
c
2=7
2+8
2−2*7*8*cos30
0
c
2=113−56
√3
a
2=b
2+c
2−2bccosα
7
2=8
2+113−56
√3−2*8*cosα
16cosα=113+64−49−56
√3
16cosα=128−56
√3
cosα=8−4
√3
cosα=8−4*1,73 wyliczyć,odczytać z tablic kat
18 maj 22:18
Jolanta: Można wyliczyć c2=
Wyciągnąć pierwiastek i jeszcze raz wykorzystać wzór ma pole
P=1/2*8*c*sinα
18 maj 22:22
Miś Uszaty:

a=7 b=8 P=14cm
2
Szukamy ∡ α
14=28*sinγ
| | √3 | |
cosγ = |
| ( np z jedynki trygonometrycznej |
| | 2 | |
Z twierdzenia cosinusów
c
2=a
2+b
2−2*a*b*cosγ c>0
c
2=113−56
√3
c=
√113−56√3
Lcze miarę kąta α
| | 7*12 | | 7 | | 1 | | 7 | |
sinα= |
| = |
| * |
| = |
| |
| | √113−56√3 | | 2 | | √113−56√3 | | 2*√113−56√3 | |
18 maj 22:36
Julka:

α=30
o , =60
o ΔACD "ekierkowy"
dane na rys
| | 7−4√3 | |
to w ΔADB : tgδ= |
| ≈1,75−1,73= 0,02 to δ≈ 1o |
| | 4 | |
|∡BAC|≈61
o
18 maj 22:54
Julka:
@Jola .......... cosα= 8−4*1,73 >1 kąt α nie istnieje
18 maj 22:57
Jolanta: Tak to jest jak się człowiek spieszy,nie podstawilam c
72=82+113−56√3−2*8*√113−√3*cosα
18 maj 23:47