Ela: Witam mam problem w rozwiazaniu zadan z rownan i nierownosci czy ktos moglby mi pomoc?
4 gru 00:47
Miki: DawaJ
4 gru 00:48
Ela: rozwiaz uklad rownan.
x(do kwadratu) - y(do kwadratu) = 0
2x + y = 1
4 gru 00:53
Mat:
2x + y = 1 ⇒ y = 1 - 2x
x
2 - (1 - 2x)
2 = 0
x
2 - 1 - 4x + 4x
2 = 0
5x
2 - 4x - 1 = 0
Δ = b
2 - 4ac
Δ = 36
√Δ = 6
I dalej to juz chyba dasz radę.
Myślę, że jest ok.
4 gru 01:05
Ela: hmm nie rozumiem tego wogole wiec raczej nie dam rady:(
4 gru 01:06
Miki:
Eeeeeee


proste

z drugiego wyliczasz y= 1 - 2x i wstawiasz do pierwsz.równ.
x
2 - ( 1 -2z)
2 =0
x
2 -1 +4x -4x
2=0
-3x
2 +4x - 1=0 Δ= 16- 12=4 P{Δ}= 2
- 4 +2 -4 - 2
x
1= -------- = 1/3 x
2 = ------------- = 1
- 6 - 6
to y
1 = 1 -2*1/3 =1/3 y
2= 1 - 2*1= - 1
odp; x=1/3 y= 1/3 lub x= 1 y= - 1
coś jeszcze

4 gru 01:07
Ela: mam kilka takich zadan bo to do pracy kontrolnej a kolega ktory mial mi to wykonac zrobil
mnie w balona a w sobote szkola i pewnie kolejna 1 bedzie:(:(:(
4 gru 01:09
4 gru 01:10
4 gru 01:11
Ela: liczba o 20% mniejsza od kwadratu sumy liczb a i b.
4 gru 01:12
Ela: chodzi o to jak to zapisac
4 gru 01:15
Miki:
co masz zapisać jak wyglada ta liczba

bo nie rozumiem jakie jest pytanie w zad
4 gru 01:19
Miki:
Noo

czyli x - 0,2(a+b)
2
4 gru 01:20
Ela: pisze tak: łiczba o 20% mniejsza od kwadratu sumy "a" i "b" to: A)20%(a+b)do kwadratu
B)(0,8a)do kwadratu + (o,8b) do kwadratu C) (0,2a)do kwadratu = (0,2b)do
kwadratu D) 0,8(a = b) do kwadratu
Duze A B C D to propozycje odpowiedzi ale musze miec jakies rownanie zeby Pani wiedziala
skad to wzielam
4 gru 01:25
Ela: w D) ma byc 0,8(a+b)do kwadratu
4 gru 01:26
Miki:
no bo tak będzie

jeżeli nie napiszemy x
czyli 100% - 20% = 80 % a 80% = 0,8
czyli 0,8(a+b)
2 ok
4 gru 01:37
Miki:
Rozwiazałam Ciwłasnie ten układ i juz wszystko Pani będzie wiedziała

Cos jeszcze

a kolega sie nie przejmuj tacy sa ludzie :
4 gru 01:39
Ela: Nio mam kilka zadan ale nie chce robic klopotu

I jestem Ela nie Pani
4 gru 01:41
Ela: Rozwiąż równanie: 3x do czwartej + 5xdo kwadratu - 12 = 0
4 gru 01:47