BRYŁY OBROTOWE
W trójkącie prostokątnym ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka C na przeciwprostokatną AB ma
długość 4 cm, a odcinek |AD|=2cm. Trójkąt ten obrócono wokół przeciwprostokątnej AB
Oblicz objętość i pole całkowite bryły...
Proszę o pomoc .
... rysuję ..... cierpliwości ...
h trójkąta = r stożków
h1, h2 −− dł. wysokości stożków
h1+h2= IABI
powstałą bryłą są dwa stożki sklejone podstawami , promień podstawy tych stożków
jest r= h(trójkąta) = 4
| 4 | IBDI | |||
trójkąty ADC ~ BDC => | = | |||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
V (bryły)= | πr2*h1 + | πr2*h2= | πr2( h1+h2)=....... dokończ
| |||
| 3 | 3 | 3 |