Mat: ctg2x - 3 tg2x = 2
Już mnie ta matma przytłacza. Wie ktoś?
4 gru 00:28
Miki:
Iiiiiii Tam

ctgx = 1/tgx tg
2x = z
1/z - 3z-2=0 przy załoz ,ze tgx≠0
1 - 3z
2 -2z =0
3z
2 +2z -1=0 Δ= 16
√Δ=4
z
1= - 1 z
2= 1/3
wiec
tg
2x= -1 -- sprzeczne tg
2x= 1/3
to tgx=
√3/3 lub tgx= -
√3/3
czyli x
o = π/6 lub x
o= - π/6
to x= π/6 +kπ lub x= -π/6 +kπ gdzie k∈C
4 gru 00:59
k.: ctg2x=ctg2 x etc.
ctg2x - 3 tg2x = 2
1/(tg2x) - 3 tg2x = 2 /tg2x
1 - 3 tg4x - 2tg2x = 0
tg2x = t /\ t≥0
-3t2-2t+1=0
3t2+2t-1=0
Δ=16
√Δ=4
( t=(-2+4)/6=1/3 \/ t=(-2-4)/6=-1 ) /\ t≥0 => t=1/3
tg2x=1/3
tg x = (√3)/3 \/ tg x = - (√3)/3
a dalej już chyba wiadomo.?
4 gru 00:59
Mat: Dzięki wielkie!
4 gru 21:17