pierwiastek
Magdalena: Ile to jest √292 ? chodzi mi o to,ile to wynosi po rozbiciu (np 2 pierwiastki z czegoś)
7 kwi 20:33
driver:
√292=√4*73=√4*√73=......
7 kwi 21:26
lol: 2√73
7 kwi 21:30
Gustlik: Rozłóż 292 na czynniki − to najlepszy sposób przy pierwiastkowaniu dużych liczb, w ten sposób
najłatwiej znaleźć największy możliwie czynnik, który da się wyciągnąć przed pierwiastek −
przy dużych liczbach na ogół na pierwszy rzut oka tego czynnika nie widać, tak jak przy
małych.
292 | 2
146 | 2
73 |73
1
√292 = √2*2*73 = √22*73 = 2√73
7 kwi 23:14