snafi: 1.
Rzycamy 2kostkami do gry.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a)suma oczek na obu kostkach wynosi 2,
b)iloczyn oczek na obu kostkach wynosi 9,
c)iloczyn oczek na obu kostkach wynosi 55.
2.
Z klasy liczącej 15uczniów należy wybrać 5-osobową delegację.która będzie ją
reprezentowała na uroczystości szkolnej.Ile istnieje sposobów wybrania tej delegacji?
3.Sześcio-tomową encyklopedię ustawiono na półce w sposób losowy.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że tomy są ustawione w kolejności rosnącej?
3 gru 23:51
k.: 2.C5/15{kombinacja 5-elementowa z 15) = (15*14*13*12*11)/(2*3*4*5)=3003
4 gru 00:33
k.: 1.
mocΩ=36
a)A={(1,1)}
P(A)=1/36
c)B={(3,3)}
P(B) = 1/36
c)C=zbiór pusty
P(B)=0 (zdarzenie niemożliwe)
4 gru 00:38
Miki:
1/ moc Ω= 6
2 =36
wypisz w tabeli wszystkie mozliwe zdarzenia
i
do a) wybierz te gdzie suma na obu = 2
A={ (1,1) } no wiecej widzisz że nie będzie
moc A = ilosci tych zdarzeń
P(A) = moc A /moc Ω
czyli P(A)= 1/36
b) podobnie
B={ (3,3)} bo wiecej tez nie ma bo tylko 3*3=9 tak

czyli P(B)= 1/36
c)
C= { no i

czy iloczyn bedzie równy 55?
no nie

!
więc moc C = 0 czyli zdarzenie niemożliwe
więc P(C)= 0
zad2/ tyle sposobów ile kominacji 5 -cio elem. ze zb. 15 - to elementowego
czyli 15 ! 10!*11*12*13*14*15
C
155 = --------------- = -------------------------
5! * 10! 10! *1*2*3*4*5
10! -- skróć i pozostałe iloczyny oblicz

zad3/
moc Ω = 6! bo na sześć silnia sposobów
mozna poprzestawiać te tomy( czyli w bałaganie


moc A = 1 bo tylko jedna jest mozliwość w takim porządeczku

( 1T, 2T, 3T, 4T, 5T, 6T)
P(A) = 1/6!
4 gru 00:40
k.: 3.
moc Ω=6!=720
moc A=1
P(A)=1/720
koniec; O.
4 gru 00:41