Oblicz 8
danek: Sześciu pasażerów wchodzi do windy 12−piętrowego wieżowcva. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wszyscy wysiądą na innym piętrze i będzie to co piąte piętro
7 kwi 20:13
ola: To jest niemożliwe
7 kwi 20:16
danek: sorki... zjadłem jedno słowo :
Sześciu pasażerów wchodzi do windy 12−piętrowego wieżowca. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wszyscy wysiądą na innym piętrze i będzie to CO NAJMNIEJ piąte piętro
7 kwi 20:19
ola: wszystkich możliwości jest 12*11*10*9*8*7
sprzyjających jest 8*7*6*5*4*3
P(A)=12*11*10*9*8*78*7*6*5*4*3
7 kwi 20:25
danek: hmm czyli zdarzenie elementarne ωi − zbiór sześcioelementowych wariacji z powtórzeniami ze
zbioru 12 elementowego
7 kwi 20:39
danek: mocΩ=126
7 kwi 20:40
ola: Racja racja
7 kwi 20:45
danek: A− wszyscy wysiadają na różnych piętrach i co najmniej na piątym piętrze
i tamto P(A) sie zgadza?
| | 140 | |
bo w wynikach mam: P(A)= |
| |
| | 124 | |
7 kwi 20:52
ola: P(A)=8*7*6*5*4*3126
7 kwi 20:54
ola: po skróceniu zgadza się
7 kwi 20:55
danek: tam w mianowniku teraz masz 12
6
bo coś zlewa mi się i nie widze...
7 kwi 20:56
7 kwi 21:01
danek: a mocA={8!}{2!}
7 kwi 21:02
danek: dzięki wielkie za pomoc
7 kwi 21:02
7 kwi 21:03
Bar: Co wy tu za jaja piszecie przecież wynik prawdopodobienstwa NIE MOZE byc większy od 1
1 kwi 19:39